פניית הפרסה של עשיית עסקים בסין

המשבר  של חברת הנדלן הסינית הענקית Evergrande הוא בועה נוספת בקצף הרב שמעלה שינוי המגמה בניהול הכלכלי של סין בשנים האחרונות. זה מתרחש בהדרגה מזה מספר שנים. סין מקצצת את הדמוקרטיה בהונג קונג ומהדקת את אחיזתה בסקטור הפרטי בסין. היא מקצצת בפעילות וברווחים ובאחזקות של חברות ענק סיניות. מגבילה את פעילותן של חברות זרות והופכת את העולם העסקי בסין לפחות חופשי ויותר נשלט מלמעלה. קשה הרבה יותר לשגשוג. פניית הפרסה של עשיית עסקים בסין, מה גורם לכך וכיצד לפעול?

כיצד לפעול בסביבה העסקית החדשה בסין?

דימוי חדש לסין

ההיפתחות של סין לשוק העולמי נעצרה ביום בו עלה שי ג'ין פינג לשלטון כנשיא סין ומזכ"ל המפלגה ב-2013. עד אז חזינו בהיפתחות הולכת ומתגברת, כאשר יותר ויותר תחומים נפתחים להשקעות מן החוץ. אנשי עסקים מתקבלים אל תוך המפלגה הקומוניסטית, ומוצרי יוקרה כמו מטוסי מנהלים ויינות איכות מקבלים עידוד. הכל תחת ההשראה של הציטוט של מנהיג סין המיתולוגי דנג שיאו פינג משנות ה-80: להתעשר זה מהולל.

מאז עלייתו של המנהיג הנוכחי הכיוון החל להשתנות בכל התחומים. הדמוקרטיה בהונג קונג חוסלה, מאות אלפי אויוגרים הוכנסו בשינג'יאנג למערכת חינוך מחדש. הטבות למנהלים זרים וחברות זרות בוטלו, הנהלות של חברות זרות אולצו להוסיף אנשי מפלגה להנהלות שלהם. חברות סיניות חויבו לשתף את הדאטה שלהן בנוגע לצרכנים עם המימשל, שורה של סכסוכי גבולות וים הועצמו מול המדינות השכנות.

קוראי הבלוג כאן מכירים את המגמה, כבר לפני קצת יותר משנה כתבתי כאן על שינוי הכיוון של כלכלת סין. היא עברה ממיקוד ביצוא אל מיקוד בשוק הפנימי שלה, שמאפשר לה שלא להיות תלויה בתגובות בינלאומיות. על מנת להפחית את התלות בשוקי חוץ סין היא גם קידמה באגרסיביות את היואן כמטבע סחר בינלאומי, בינתיים בהצלחה מוגבלת. רק כ-2% מהעסקאות הבינלאומיות נעשות בו. היא השיקה לצידו את היואן האלקטרוני שנועד לסייע לעצמאותה המוניטארית ואף לשליטתה בתחום זה בעולם.

אנו רואים 3 מגמות

ייעוץ רילוקיישן לסין

  • ביצור מעמד המפלגה בתוך המדינה
  • ביצור מעמד סין ברחבי העולם
  • קיצוץ הכנסות ואחזקות המעמד הגבוה למען המעמדות הנמוכים יותר

כפי שביטאה תוכנית החומש האחרונה של סין המגמה היא ריכוזיות מתגברת. מי שלא התיישר עם המגמה הזאת שילם מחיר. ג'ק מה, המייסד של קבוצת עלי בבה, הופרד ממרבית שליטותיו העיסקיות. אנשי עסקים אחרים שסר חינם שילמו מחיר גבוה עוד יותר. היו מי שנזרקו לכלא, החל מבו שילאי איש המפלגה שהיווה אופוזיציה למנהיג, ועד סאן דאו, בעלי אחד מעסקי החקלאות הפרטיים הגדולים ביותר בסין שהואשם ב"עשיית צרות". היו גם מי שהוצאו להורג, כמו המיליארדר לאי שיאומין.

פניית הפרסה של עשיית עסקים בסין

פניית הפרסה של עשיית עסקים בסין, מה גורם לכך וכיצד לפעול? האם המפלגה לא חוששת שצעדים אלו יגבילו את הפעילות העסקית ואיתה את השגשוג הכלכלי של סין? הצרת צעדיהם של מנהלים בכירים מסרסת אפשרות של חדשנות ויצירתיות בעסקים שסין צריכה על מנת להתמודד בשוקי העולם. מעקב ושליטה בחברות זרות בסין פוגעת במוטיבציה שלהן לפעול בה. האגרסיביות הבינלאומית פוגעת בהשקעות ובמכירות שלה מול העולם שמביאות לה מטבע זר.


הקליקו ליצירת קשר והזמנת הרצאות, סדנאות ויעוץ לפעילות מביאת תוצאות מול סין


בהחלט יתכן שכן, אבל נראה בבירור שבין שלוש המגמות שתוארו לעיל לבין שגשוג כלכלי בחר הממשל הסיני בראשונים. לא ברור אם המימשל יתגייס לעזרת Evergrande שנפלה עקב שילוב של בנייה לספקולנטים יחד עם מינוף יתר, שתי עבירות קשות בעיני המימשל. נגמרו הימים בהם הכל בסין היתרגם לעלייה של התמ"ג. לסין יש היום תמ"ג גבוה בהרבה מזה שהיה לה בימי דנג שיאו פינג, יש לה את רזרבות המטבע הגדולות בעולם והיא מבצעת מימושים שלהם. בין מתרגמת את הכוח הכלכלי שיש לה לכוח מדיני וצבאי ולחיזוק השליטה הפנימית שלה.

כן, זה גרם לסנטימנט שלילי בעולם כלפי סין, היא הביעה את השאיפה שלה שתצליח לשפר את הדימוי שלה בעולם למרות הצעדים שנקטה, אבל זאת לא חזות הכל. אם זה יחליש במידה מסויימת את הכלכלה שלה זה יהיה מכה קטנה בכנף, דבר פחות חשוב מהשגת שלושת היעדים. סין כבר החרימה אחזקות של חברות ובעלי הון סיניים.

מה ימנע ממנה לעשות זאת לחברות זרות שפועלות בתחומיה?

סכוסכים במזרח אסיה

ראינו את פניית הפרסה של עשיית עסקים בסין, מה גורם לכך וכיצד לפעול. איש העסקים והחברה הישראליים הפועלים או מעוניינים לפעול בסין חייבים לקחת את המגמה הזאת בחשבון. הכרחי להיערך לכך שהיא צפויה רק להמשיך ולהחריף. הגבלות חדשות על פעילותן של חברות זרות צפויות להצטרף בעתיד לאלה שכבר הוחלו. הגבלת חופש הפעולה של יזמים תפגע בחדשנות שניתן ליצור בה. בהחלט יתכן שסין גם תנמיך את רמת הרווחים של חברות זרות בתחומה, ותפגע עוד יותר ביכולת התחרות שלהן מול חברות מקומיות. כל אלה הן אפשרויות סבירות מאוד.

אפשרות נוספת שיש לקחת בחשבון היא הצמיחה העתידית של כלכלת סין. בינתיים היא נהנית מהגאות של ימי הקורונה שהופכת אותה לפס היצור של מדינות תעשייתיות הנמצאות בסגר. נכון, אבל בהחלט יתכן ובעתיד הלא רחוק נראה את הצמיחה הכלכלית של נעצרת. יותר מדי מקלות הולכים ומוכנסים לגלגלים של כלכלת סין. מה זה יגיד לגבי הביקוש לשירותים ולמוצרים שלכם בשוק הפנימי של המעצמה?

צריך להוסיף את כל אלה לנתוני הדיו דיליג'נס שכל חברה עושה וצריכה לעשות בעת פעילות ולפני פעילות בסין. כמה נרויח וכמה אנו עלולים לשלם על כך. יש ללמוד את התחום, לקבל יעוץ ולבחון אפשרויות. בכל שלב שכזה אשמח לעמוד לשירותכם, בין אם זה בסדנאות לעובדים ולמנהלים, בייעוץ עסקי גלובלי לפני לקיחת החלטות ובעת משברים, ובאיסוף מידע לפני לקיחת החלטות.

[להרשמה לקבלת הפוסטים של הבלוג בלי עלות שלחו בקשה באימייל: tal@intelectual.co.il או דרך דף  צרו קשר]

טל רשף תרבויות ועסקים

טל רשף

טל רשף הוא מומחה להבנה עסקית, כלכלית ובינתרבותית של מדינות העולם, הוא מייעץ ומלווה חברות לפעילות מביאת תוצאות מול שווקים מתעוררים בסחר הגלובלי ומרצה בנושאי עסקים, כלכלה, תרבויות והיסטוריה.
054-4606270 * Tal@intelectual.co.il * https://intelectual.co.il

5 תגובות על “פניית הפרסה של עשיית עסקים בסין”

  1. טל רשף תרבויות ועסקים הרצל ארביב הגיב:

    היי.
    נהנה לקרוא אותך רלבנטי וחד כל הזמן.
    חג שמח

  2. טל רשף תרבויות ועסקים Yaki Grossman הגיב:

    אקטואלי ומעניין. תודה. מועדים לשמחה

  3. טל רשף תרבויות ועסקים בני סומך הגיב:

    ראשית, אני מאוד נהנה לקרוא את הבחנותיך!
    לגבי מקרה אוורגרנד, אני חושב שזה מאוד נקודתי לענף הנדל"ן בסין שהממשל שם לא כל כך רואה את השוק הזה כשוק אסטרטגי ולכן מקשה עליהם מאוד עכשיו ברמת רגולציות חדשות, ולדעתי הם יצטרכו בסופו של דבר להתמזג עם חברות דומות ממשלתיות.
    לגבי תחומים אחרים וחדשניים בריאות, בינה מלאכותית, אנרגיות מתחדשות ועוד…, אני חושב שהממשל הסיני כן מעודד חברות פרטיות לצמוח ולהשקיע בסין.
    נשתמע, בני

    • טל רשף תרבויות ועסקים טל רשף הגיב:

      הי בני
      תודה לך
      כן, המימשל מעודד חברות בתחומי היעד של המדינה, אבל הצמיחה שלהן תיתקל בפחד לקחת יוזמה ולנקוט בעצמאות מחשבתית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פיתוח עסקי ביפן

כיצד לפעול מול יפנים

מכל התרבויות בעולם להערכתי התרבות שהכי שונה מאיתנו, הישראלים, היא היפנית. במקום בו אנו מאלתרים הם נצמדים אל הכללים, כשאנו מקדשים את היחיד הם מעלים

סין עסקים פגישה

כיצד לפעול מול סינים

סין היא יעד הסחר השלישי בגדלו עבור ישראל, לאחר ארה"ב והאיחוד האירופאי. היא מדינה בעלת אוכלוסייה ענקית, מעצמה של יצור, של יצוא והמדינה בעלת רזרבוות

טל רשף כתיבה בלוג

להיות נווד דיגיטלי – הדימוי והמציאות

הנוודים הדיגיטליים שחיים ועובדים במקומות שונים ומרוחקים בעולם בזכות מחשב ותקשורת מרחוק, נהיים נפוצים יותר ויותר. הכתבה סוקרת את התופעה

הרצאה ניו יורק

מצבה של כלכלת ארצות הברית

סקירה של כלכלת ארה"ב 2024, החוזקות שלה, החולשות שלה, הגורמים להם ומבט קדימה לעבר הצפוי לה בהמשך