מלחמת אוקראינה, מלחמת הסחר. אירועים דמטיים הולכים ומעצבים מחדש את כלכלת העולם. כיצד זה ישפיע על ארה"ב? על רוסיה? על סין? ישראל? יש צורך ללמוד את האירועים, את המשמעות הכלכלית שלהם, ועל הבסיס הזה להביט קדימה ולחזות כיצד הם ישפיעו על כולנו.
מלחמת רוסיה אוקראינה

המלחמה, שמצויה בשנתה השלישית, היא תופעה כלכלית לא פחות מאשר צבאית. רוסיה פלשה לאוקראינה, מדינות המערב מגנות זאת ומטילות עליה עיצומים ההמגבילים את היכולת שלה לייצא. זה פוגע בכלכלת רוסיה, אבל גם פוגע בצרכניות של היצוא שלה, ובעיקר של גז. הגז והנפט שלה הניעו את משק האנרגיה של מדינות אירופה, וכשאלה מצויים בצמצום הכלכלות הללו סובלות. עולים מחירי הדלקים ואיתם מחירי החשמל, עלויות חימום הבתים בחורף ועלויות התעשייה.
לפרטים והזמנת הרצאה על רוסיה – הקליקו
היום, לאחר שעבר זמן, מדינות אירופה מסתגלות בהדרגה למצב החדש. כל זה הולך וגורם לקריסת השוק הרוסי לטווח של שנים רבות קדימה. אתם מוזמנים להקליק ולקרוא את הכתבה על כך. גז מעובה ונפט מגיעים מיצרניות דלקים אחרות בעולם, והמערב עובר לחלופות. החלופות המיידיות הן במיכליות, ואלה סובלות מחיסרון ביחס לאספקה שהגיעה מרוסיה בצינורות. הובלה במיכלית היא יקרה יותר ואיטית יותר. אירופה מגיבה לכך ומקימה רשת צינורות גז מצפון אפריקה. מצב זה הולך ויוצר, לצד הנפילה הכלכלית הרוסית, ערוצי אספקת אנרגיה חלופיים שישארו איתנו הלאה.
מלחמות הסחר

דונלד טראמפ חזר לנשיאות ארה"ב ואיתו חזרו המכסים ומלחמות הסחר. הקליקו וקראו את הפרטים.
בסידרה של צווים הוא מטיל מכסים בני עשרות אחוזים מצד אחד על סחורות ומוצרים ממדינות עמיתות, דוגמת קנדה, האיחוד האירופאי, בריטניה ומקסיקו, ומצד שני על יריבות דוגמת סין. הפעם המדינות הללו הגיעו אל ההתמודדות כשהן מנוסות וערוכות. כמעט מייד הוטלו הגבלות מצידן על ארה"ב. מכסי נגד, הגבלות יבוא ואפילו הגבלת תנועת משאיות אמריקאיות מהדרום לאלסקה.
לפרטים והזמנת הרצאה על דונלד טראמפ – הקליקו
כל אחת מהכלכלות המעורבות ספגה מכה, אבל נראה שאמריקה, שמעורבת במאבקים רבים במקביל, ספגה את המכה הקשה ביותר. היצוא שלה נופל, עולות עלויות המחיה, הבורסה קורסת. עד כה היא הפסידה כ-4 טריליון דולר בשווי מניות. מעבר לכך נראה שהולך ונוצר עבורה קושי ארוך טווח, הפרטנריות מחפשות ויוצרות חלופות לארה"ב. אירופה מחפשת אקנדה את מה שאתמול היא יבאה מארה"ב, קנדה מבטלת רכישת מטוסי קרב מהשכנה שמדרום לה ומחפשת להם חלופות באירופה. הולך ונוצר איחוד סחר של אוסטרליה, ניו זילנד, בריטניה וקנדה. כל דוברות האנגלית בעולם המתועש, מלבד אמריקה.
העולם החדש

הולך ונוצר, לנגד עינינו, עולם כלכלי שבו רוסיה הולכת ושוקעת ומאבדת את מה שנותר מהעוצמה שהייתה לה פעם. היא לא תזכה בכך חזרה במהירות גם כשתסתיים המלחמה.
עולות מדינות הנפט והגז שמעניקות למערב חלופות, ובראשן אלג'יריה. צינורות גז ממנה לספרד ואיטליה הולכים ומוקמים, ומהם אל שאר אירופה. רמת ההכנסות שלה תעלה כשיושלם התהליך ותישאר כך לאורך זמן. היא צפויה להפוך למעצמה הכלכלית של צפון אפריקה.
כלכלת אמריקה הולכת ונפגעת. לא לכך התכוון הסלוגן Make America Great Again. האמריקאים מגלים עד כמה הם תלויים כלכלית בשאר מדינות העולם והנזק ילווה אותם קדימה. עד מתי? עד שטראמפ יעזוב את הדרך של מכסי מגן או עד שהוא יוחלף. ביום שבו זה יקרה אמריקה תגלה שסביבה נוצרו נציבי אספקה שמחליפים אותה. ארה"ב תמשיך להיות חוליה חשובה בסחר העולמי, אבל פחות, ולאורך זמן.
זאת ההזדמנות הגדולה של מדינות ה-BRICS, אשר מזה זמן שואפות להוות חלופה לארה"ב בכל תחום ולהיחלץ מהשליטה שלה (הקליקו על הקישור לקריאת הפרטים). ארה"ב חלשה מתמיד, היא מכעיסה ופוגעת במדינות שעד לא מזמן היו בנות ברית שלה, וה-BRICS, אשר בימים אלה צירפו אליהן מספר מדינות חדשות, מאיצות מהלכים לקראת השקת אמצעי תשלום בין לאומיים שיחליפו את הדולאר ואת ה-SWIFT.
העולם הולך ונהיה מבוזר יותר ויותר. ארה"ב הולכת ומאבדת את מעמדה הבלעדי כמעצמת על כלכלית. זה לא טוב לאמריקה, ללא ספק, אבל האם זה טוב לעולם?
טל רשף
טל רשף הוא מומחה להבנה עסקית, כלכלית ובינתרבותית של מדינות העולם, הוא מייעץ ומלווה חברות לפעילות מביאת תוצאות מול שווקים מתעוררים בסחר הגלובלי ומרצה בנושאי עסקים, כלכלה, תרבויות והיסטוריה.
054-4606270 * Tal@intelectual.co.il * https://intelectual.co.il