עולם חדש מתחיל ועולם קודם מסתיים. צריך להיערך לכך, להיערך מה שצפוי לעולם בהמשך הדרך, אחרי הקורונה, לאחר טראמפ.
כעת, לאחר שג'ו ביידן הושבע כנשיא ארה"ב וכאשר העולם החל להתחסן בהמוניו כנגד וירוס הקורונה, אפשר להביט קדימה. להביט לעבר התקופה שתתנהל לאחר הקורונה, לאחר טראמפ. בלי האישיות של טראמפ ובלי ההשפעה של הוירוס על הכלכלה, שני גורמים מטלטלים שמפנים בימים אלו את מקומם. מה צפוי לנו ולעולם?
הטכנולוגיות העולות
תהפוכות הוירוס, אשר סגרו אותנו בהמונינו בבתים, דחפו קדימה מחקר ופיתוח. בתחומים כמו הפעילות מרחוק, הגנת הרשת, חקר וירוסים, פיתוח חיסונים ופעילות בלי נוכחות אנושית. כן, כל אלה כבר היו בהתפתחות קודם לכן, אבל הם קיבלו דחיפה, תקציבים ומודעות ציבורית שתדאג שכך זה ימשיך. צפוי המשך העליה של חברת העוסקות בפיתוח רכב אוטונומי, חיסונים, הגנת סייבר, שיחות ועידה, רפואה מרחוק ושליטה במערכות מרחוק.
עליית כלכלות המזרח
ההצלחה המרשימה של מדינות מזרח אסיה בעצירת הוירוס מעלה שוב למודעות את היתרונות של התרבות האסייתית. את היתרון של צורות המימשל האסייתיות לנוכח אתגרי התקופה המודרנית. לנוכח חולשת המערב מול המשברים של 2008 ו-2020 מתרחשת התחזקות נוספת של כלכלת המזרח. היא צפויה להפוך למרכז כלכלת העולם כבר בשנים הקרובות, ובפרמטרים מסויימים כבר הפכה לכזאת. חתימת הסכם ה-RCEP של סחר חופשי בין מדינות מזרח אסיה רק תתרום להתפתחות של האזור.
עלייתה של סין
כן, אצלה התפרצה המגיפה, אבל היא הצליחה לעצור אותו בעזרת סגר חסר פשרות, ולשוב לפעילות כלכלית מלאה. זאת כאשר ברחבי העולם נעצרו פסי יצור, ומדינות רבות פנו אל סין על מנת לרכוש את מה שלא ניתן היה לרכוש במשך חודשים ארוכים כמעט בשום מקום אחר. בתי החרושת בסין שבו לפעילות מלאה, מכולות הוטענו בנמלים והכלכלה שבה לצמיחה במספרים שנתיים שראינו בשנים הקודמות. סין מטפסת כעת בקצב מהיר אשר משאיר אבק למדינות המערב.הזמן שיעבור עד שגודל הכלכלה שלה יעבור את זה של אה"ב כנראה מתקצר וזאת לבנה נוספת בבניית המעמד של סין כמעצמה מובילה בעולם. למרות הקשיים שבהם היא נתקלה בשנים האחרונות ושינוי המדיניות הכלכלית שלה.
איש חדש בבית הלבן
הסתיימו להן ארבע שנים של טראמפ. שנים שבהן התנהלה הכלכלה הגדולה בעולם והמובילה של העולם המערבי במערכת של צעדים מפתיעים ובחלקם חסרי היגיון. בעימותים בינלאומיים לצורך ושלא לצורך. בפירוק בריתות שהגנו על האינטרסים של המערב ושל היציבות הכלכלית של העולם. ג'ו ביידן צפוי בבית הלבן, לנוכח הניסיון שנצבר מולו כסנאטור וכסגן נשיא, לפעול בצורה מתונה יותר, אנושית יותר, מתוכננת יותר. להסתמך על שיתוף פעולה עם בעלי ברית, להיות פחות כוחני ויותר מקשיב. מבחינה בינלאומית זה צפוי לתרום לחזרה של העולם לשיתוף פעולה כלכלי וליצוב הכלכלה העולמית לאחר סיום המגיפה. זה צפוי גם להוריד מתחים בין ארה"ב לסין. מוקדם עדיין לקבוע אם זה יתן לוושינגטון יתרון מול בייג'ינג ביחס לתקופת טראמפ, שבה הידרדר מאזן הסחר מול סין.
והתמונה הכללית
ראינו את מה שצפוי לעולם בהמשך הדרך, אחרי הקורונה, לאחר טראמפ. בגדול ניתן לצפות להתייצבות וצמיחה מהירה באופן יחסי לפחות בשנתיים הקרובות ואולי גם יותר. השווקים יפצו עצמם על ירידת המניות. הצרכנים יפתחו את הכיס בעקבות חזרה לעבודה ולמשכורות ועקב רצון לפצות את עצמם על שנה אבודה של הנאות הכרוכות בהוצאה כספית. המתינות ושיתוף הפעולה של המימשל החדש בארה"ב יתרמו לכך. צפוי כי סין תרצה לבנות מערכת יחסים מתונה ומשתפת פעולה עם המימשל החדש, ומאמץ מכיוונים שונים יכול רק לתרום לצמיחה העולמית.
יש לקחים מימי הניו דיל שלאחר מהשבר של 1929, והצמיחה שלאחר סוף מלחמת העולם השניה. עם תום הסערות ההרס של אתמול מפנה מקום לצמיחה של המחר. אנו נכנסים אל תקופה חיובית ואופטימית. זה הזמן להיכנס אל שווקים שצפויים לצמוח, להשקיע במיזמים העולים בקנה אחד עם המגמות שתוארו. זה זמן בכלל להשקיע עקב הסנטימנט החיובי. צריך לקחת בחשבון את הכוח הכלכלי העולה של המזרח וללמוד לפעול מולו עסקית ותרבותית. לקחת בחשבון את הטכנולוגיות העולות, וליהנות מתקופה שמן הסתם תפצה אותנו ואת העולם על מאורעות שנת 2020.
עד הברבור השחור הבא, עד המשבר הבא.
[להרשמה לקבלת הפוסטים של הבלוג בלי עלות שלחו בקשה באימייל: tal@intelectual.co.il או דרך דף צרו קשר]
טל רשף
טל רשף הוא מומחה להבנה עסקית, כלכלית ובינתרבותית של מדינות העולם, הוא מייעץ ומלווה חברות לפעילות מביאת תוצאות מול שווקים מתעוררים בסחר הגלובלי ומרצה בנושאי עסקים, כלכלה, תרבויות והיסטוריה.
054-4606270 * Tal@intelectual.co.il * https://intelectual.co.il
טל יפה מאוד ואני מתחבר לאופטימיות שלך. נקווה שזה יוכיח את עצמו. שבוע נפלא
תמציתי וממצה ונותן השראה. הרבה כסף נמחק מה שמותיר את סין כמובילה כלכלית וכמעט בלעדית בתחום ההשקעות.