הכלכלה של האזורים הנטושים

ב-26 באוגוסט פירסם ה-CNN את סיפורו של בריטי שהגיע לטוקיו. הוא מצא עצמו שורף את כספו בעיר הגדולה על הוצאות טיפוסיות למקומות כאלה, בעיקר לינה. האיש החליט לבסוף ללכת בעקבות הזמנה שקיבל ולעבור לגור בכפר דייגים קטן, אי שם לאורך החופים הבלתי נגמרים של יפן. הוא מצא עצמו לא רק ברמת הוצאות קטנה בהרבה, אלא גם מול נוף כביר. זאת במסגרת חייה של קהילה שקטה ומסורתית שחיה את יפן של פעם מבחינות רבות עד עצם היום הזה. קהילה שעזיבת בניה לערי יפן הגדולות פינתה אצלה מקום בבתים ובלב למתיישבים חדשים. המעבר לערים הגדולות נוטש כפרים והופך אותם להזדמנות תיירותית.

היכן קיימות הזדמנויות כאלה?

הזדמנויות שכאלה מתקיימות במקומות רבים סביב העולם. בקלבריה שבדרום איטליה הביא המחסור בתושבים למבצע שבו אף מציעים תשלום של כ-30 אלף אירו לבני 40 ומטה שיעברו לגור שם. במקומות אחרים באיטליה מציעים בית בכפר ציורי תמורת אירו אחד. במחוזות אחדים בהולנד, בה טחנות רוח, שהפכו לסמלה המסחרי והתרבותי, מתפוררות לעתם עקב הזנחה, מוצאות טחנות כאלה למגורים. הן מוצעות תמורת סכומים פעוטים או אפילו בחינם, ובלבד שהמתיישב בהן ישפץ אותן וידאג לתחזוקה השוטפת שלהן על חשבונו. אתם חולמים על מגורים בטחנת רוח? הציצו בסרטון היפהפה הזה של וולט דיסני מ-1937 על מנת לקבל את התחושה.

המציאות שתוארה בפוסט שלי מלפני מספר שבועות אודות נטישת הכפרים וערי הביניים היא בעיה והיא גם הזדמנות, היא הזדמנות של איכות חיים לאחדים, והזדמנות כלכלית ליזמים. המעבר לערים הגדולות נוטש כפרים והופך אותם להזדמנות תיירותית.

הסתכלו למשל בתמונת השער של הפוסט הנוכחי, היא צולמה בפאתי כפר באיים האזוריים. אלה איים לא גדולים השייכים לפורטוגל והנמצאים באוקיינוס האטלנטי במרחק של יותר מ-1,500 ק"מ מהיבשת. האיים טובלים בצמחיה עשירה ומשקיפים על חופי אוקינוס מרהיבים. הייתם רוצים לגור שם?

בתים נטושים המצפים לדיירים מצויים במקומות רבים בעולם לנוכח הצטמצמות האוכלוסיה מחד והמעבר לעיר הגדולה מאידך. תמצאו אותם בהרים של יפן, ברחבי קפריסין, לאורכה של איטליה ובמדינות רבות נוספות. לא, אנחנו לא עוסקים כרגע במקומות שננטשו בגלל מפגע סביבתי כמו באזור צ'רנוביל שבאוקראינה. גם לא באזורים חסרי עניין עקב התמוטטות מפעלים ומכרות כמו במערב התיכון בארה"ב הנושא הוא מקומות בעלי חן מיוחד, כפרי, ירוק, פשוט, מקומות בהם הזמן עצר מלכת ונשמר יופי מיוחד של פעם.

למי זה מתאים?

יש מי שיאהב זאת, אפילו יאהב זאת מאוד, אבל כמובן לא כל אחד. הכלכלה של האזורים הנטושים מציבה הדמנות בפני סוג מסויים של אנשים. זה מוכוון אל חובבי שקט, אותנטיות, ריחוק מהמון האדם וקירבה אל חיי הכפר של פעם, ואולי אף אל הבדידות. לא כל אחד יאהב זאת, בדיוק כמו שלא כל אחד אוהב מלונות יוקרה.

ההזדמנות כיום מונחת בפני כל אדם שמשתוקק לסוג כזה של מקומות, לחפש בהם את איכות החיים שלה הוא מייחל. במקומות כאלה, בסיוע חיבור אינטרנטי, ניתן לעצב דפי אתרים, לייעץ בנושאים פיננסיים, לכתוב ספר. בכלל ניתן לעסוק שם במגוון מקצועות שלא מחייבים קירבה פיזית אל הלקוח ואל אובייקט העבודה.

בטיסה שלי לאוסטריה לפני כשבועיים ישב לידי בחור יהודי קנדי, יועץ שיווק אינטרנטי, שהיה בדרכו מישראל, בה שהה אצל בני משפחה, אל ברצלונה. הוא תכנן לשהות בה מספר חודשים, ואחר כך לחזור לטורונטו. הוא הספיק קודם לכן לטייל, לשהות ולעבוד ולייעץ ללקוחותיו מארגנטינה, מצרפת ומארה"ב ועוד היד נטויה. בימים אלה של חיבור מרחוק כל מקום הוא המשרד שלי, וזה נותן פוטנציאל נוסף לאותם בתים נטושים.

מה לגבי יכולות הקניה?

המעבר לערים הגדולות נוטש כפרים והופך אותם להזדמנות תיירותית, ופוטנציאל נוסף של הכלכלה של האזורים הנטושים טמון בפער יכולת הקניה בין אזורים בעולם. תושבי מדינות השגשוג של מערב אירופה, צפון אמריקה, מזרח אסיה וישראל, המשתכרים אלפי דולארים לחודש, יכולים להעלות משמעותית את רמת החיים שלהם. זה יקרה כאשר הם יעברו לגור בבית נטוש הניתן תמורת סכום פעוט ובמדינה בה יוקר המחיה נמוך מזה שממנו האדם מגיע.

מכרה הזהב הזה מחכה למי שירים את הכפפה וינצל אותו. אנשים שחולמים על מקום שקט כפרי ומבודד וזול מאוד זקוקים לעתים קרובות ליזם שינגיש זאת עבורם. לא כל אדם מוכשר ויוזם מספיק על מנת לאתר את המקום המתאים לו, לברר עלויות, תנאי ויזה, ליצור קשר עם בעלי הנכס, עם הרשויות. אדם שיוכל לברר קבלת הטבות שנועדו למשוך מתיישבים ולטפל בשיפוץ המקום ועמידה בתנאי החוק המקומי.

משרד שכזה צריך להחזיק מאגר של מקומות והתיאור והתמונות שלהם, על מנת שהלקוח יוכל לבחור מהם. להחזיק כתובות של משרדי רשויות, קשרים עם בעלי מקצוע בתחומים השונים במדינות השונות וסל כלים בשביל רילוקיישן לרחבי העולם.  הוא יזדקק גם לשיווק שיביא את הבשורה אל הלקוחות הפוטנציאליים. אלה יכולים להיות בעלי מקצועות חופשיים שיכולים להמשיך ולהתפרנס במקומות שונים בעולם. לחילופין גמלאים שמעוניינים לערוך שינוי בחייהם, אנשים החובבים שקט, ריחוק וחיים כפריים של פעם.

[להרשמה לקבלת הפוסטים של הבלוג בלי עלות שלחו בקשה באימייל: tal@intelectual.co.il או דרך דף  צרו קשר]

טל רשף תרבויות ועסקים

טל רשף

טל רשף הוא מומחה להבנה עסקית, כלכלית ובינתרבותית של מדינות העולם, הוא מייעץ ומלווה חברות לפעילות מביאת תוצאות מול שווקים מתעוררים בסחר הגלובלי ומרצה בנושאי עסקים, כלכלה, תרבויות והיסטוריה.
054-4606270 * Tal@intelectual.co.il * https://intelectual.co.il

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הצבא היפני - כוחות קרקע

עליית הוצאות הבטחון של יפן

תקציב הבטחון של יפן, שהיה נמוך מאוד עד כה, יגדל באופן משמעותי בשנים הבאות. יש ליפן היסטוריה של מורשת צבאית, יש סיבות להגדלת התקציב ויש

טוקיו - הרצאת העשרה מרתקת

לפעול בהצלחה מול יפן

מזה שנים שאני מלווה חברות ישראליות לפעילות מול מדינות העולם השונות. הרושם הברור שלי הוא כי מתוך כל המדינות שמולן פעלתי, הרציתי ויעצתי כנראה שיפן

כלכלת איטליה

כלכלת איטליה: רקע, בעיה ואולי פתרון

הדימוי של איטליה הוא של מדינה נהנתנית. כמובן: אוכל טוב, נופים יפים, אנשים קולניים ומלאי פאתוס ורגש, עסקים הנסגרים בצהריים לצורך סייסטה ארוכה. וכמובן אנשים

הנשיא החדש של קוריאה

מה לצפות מהנשיא החדש בקוריאה

מה לצפות מהנשיא החדש בקוריאה? השם הוא יון סוק יאול, ובכיתוב לועזי Yoon Suk Yeol. תתחילו לתרגל כי עוד נשמע עליו לא מעט. יש נשיא