מי הכוח העולמי המוביל הבא?

אומות עלו וירדו לאורך ההיסטוריה. ראינו את התהילה של יוון, רומא, האימפריה הספרדית, הבריטית. היכן כל אחת מהן היום? בימינו ארה"ב נתפסת ככוח המוביל, אבל יש כבר מי שרואה אותה שוקעת, במיוחד על רקע מהלכי דונלד טראמפ. מי תעלה במקומה, אם זה יקרה? סין? הודו? מישהו אחר? אולי לא יהיה כוח על אחריה, ואולי היא לא תשקע בסופו של דבר.

ובכן, מה גורם לעליה ולירידה בעצמתן ומעמדן של אומות לאורך ההיסטוריה?ועל פי זה, מה הכוח המוביל הבא?

לצעוד עם הזמן

בריטניה אנגליה רחוב שעון

 

מבט רחב לאורכן של אלפי שנות היסטוריה מגלה כי לאומה מובילה הכרחי שתהיה פתיחות לשינויים, וקודם כל שינויים טכנולוגיים. מצרים יצאה לשדה הקרב עם נשק ומגינים מברונזה. יוון הביאה את לוחמת הפלנקס, הרומאים – את הליגיון. ספרד הכניעה את האצטקים והאינקה בזכות הספינות ואבק השריפה. כל אלה הן דוגמאות של שינויים בשדה הקרב, וזה מרכיב קריטי. מול כל אחת מהכוחות העולים שהצגתי עמד כוח אחר שלא הביא את החידושים הללו ולפיכך נשאר מאחור.

מדובר בשמרנות, והיא גורמת לדריכה במקום. אומה שמרנית, גדולה וחזקה ככל שתהיה, לא יכולה להיות כוח עולמי מוביל. כאשר האומות המערביות הקיפו את אפריקה בספינות המפרש המתקדמות שלהן, והגיעו אל האימפריה הסינית, הן פגשו שם שלטון סיני ארכאי שלא יכל לעמוד מולן.

כן, הסינים היו האומה הגדולה בעולם בשטח ואוכלוסין, הם שהמציאו בשעתו את הגה הירכתיים ואת אבק השריפה. כל זה התקיים זמן רב קודם לכן, לפני השקיעה הסינית אל השמרנות. במאה ה-19 הם דרכו במקום והמערב יצר, בעזרת אבק השריפה הסיני, רובים, תותחים וספינות תותחים. סין המשיכה לגדל תולעי משי, לכתוב על נייר אורז ולהילחם עם קשתות וחצים. שמרנות.

דמוקרטיות ודיקטטורות

המזרח התיכון גלובוס כדור הארץ

למי בדרך כלל יש נטיה לפרוץ ולהתחדש? בדרך כלל אלה האומות הפתוחות. בחדשנות ופריצות דרך יש יתרון לדמוקרטיות על פני האוטוקרטיות. חברה דמוקרטית – מעוניינת בשינויים. חברה אוטוקרטית – חוששת מהם. אתונה הדמוקרטית הובילה את החידושים ביוון העתיקה והפכה למעצמה אדירה. כך היו הערים הדמוקרטיות של ימי הרנאנס. היום זאת הדמוקרטיה המערבית שמובילה כמעט בכל תחום.

העת החדשה רק מחזקת את התמונה הזאת. אחרי שירדו ספרד ופורטוגל המלוכניות הדתיות, עלתה הולנד הליברלית הדמוקרטית. מי בא אחריה? נכון, בריטניה, מולדת הפרלמנט. ואחרי בריטניה – ארה"ב. בין לבין עלו כוחות לא דמוקרטיים, דוגמת ברה"מ, גרמניה הנאצית ואיטליה הפשיסטית. הן עלו ובאותה מהירות גם ירדו.

היום רוסיה, שפעם הייתה רוסיה הצארית ואחריה – ברית המועצות, נשלטת על ידי פוטין, צאר המציג מיצג של כאילו דמוקרטיה. התוצאה אינה מרשימה. היא מבססת היום את כלכלתה בעיקר על מחצבים, מחסלת יריבים מבפנים ומתקשה מבחוץ להתגבר צבאית על יריבות חלשות דוגמת גיאורגיה ואוקראינה. המוחות הטובים שלה נוטשים אותה, המדע שלה כושל, הטכנולוגיה שלה כושלת, וכך גם הכלכלה והצבא.

כן, היום לחלק ממדינות השגשוג הדמוקרטיות יש קשיים משמעותיים. שוודיה מתמודדת עם גל של אלימות. ארה"ב נושאת איתה חוב וגרעון במימדים עצומים. ישראל נתונה במאבקים מבפנים ומבחוץ. באיטליה הקושי העיקרי הוא עודף תיירים בונציה, וקואליציה לא יציבה. אלה קשיים שרוסיה, בילורוסיה וצפון קוריאה היו שמחות להתחלף איתם. הדמוקרטיה שולטת.

תרבות של פתיחות

מרכז רוטרדם הולנד

מלבד המשטר קיימת התרבות של העם. יש אומות שמתנגדות לשינויים, אחרות מקבלות שינויים, ויש אומות שיוצרות שינויים. ברור למי מהן יש יתרון לנוכח פני המחר. הבנו כבר שלאומות הדיקטטוריאליות יש קושי עם שינויים, אך הן לא היחידות. כך גם האומות הדתיות המסורתיות. קשה לשינויים לחלחל לאומות האיסלמיות המסורתיות מטבען. כן, כשיש להן כספי נפט הן מזמינות מהמערב את מיטב החידושים לבית ולצבא. נכון, אבל מתי נתקלתם בחברה טכנולוגית חדשנית מאבו דאבי? מסעודיה? מכווית? כסף קונה מוצרים, הוא לא בונה חדשנות, ובלי חדשנות אין אפשרות לטפס למעלה.

השמרנות עוצרת את הפיתוח של מדינות ערב וכך גם המצב במדינות אפריקה. אלה תרבויות של מבט לאחור, יותר מאשר קדימה. תרבויות של כבוד לבכיר, למבוגר, למסורת, וכל אלה כמובן על חשבון החדשנות והפריצה קדימה.

המדינות המובילות שינויים הן בעיקר מדינות של מהגרים. אלה הם אנשים שעזבו מדינת בית, ויתרו על ההרגלים והמסורות שהיו בה ונפתחו אל משהו חדש שדורש גמישות ופתיחות. היום אלה קודם כל ישראל וארה"ב. לפני כן היו אלה ספרד של לאחר כיבוש הארץ מהמוסלמים – הרקונקיסטה. הולנד הליברלית שקלטה לתוכה מהגרים שברחו מרדיפות דתיות. כך גם בריטניה. אלה שאיפשרו להוגנוטים מצרפת וליהודים מספרד להגר אליהם, נהנו מהתנופה שהמהגרים יצרו.

ובכן, מי הכוח העולה הבא?

ברבורים שחורים

אם החוקים הללו ימשיכו הלאה, עלינו לחפש את המדינה הגדולה, הליברלית, המאפשרת חשיבה ויוזמה, הקולטת ההגירה. ברור שזאת לא רוסיה המידרדרת. לא יפן וקוריאה השמרניות. הן כבר עשו את שלהן. לא במקרה הן החלו לדרוך במקום. ארה"ב כאמור עונה על הדרישות, אך לוקה בהסתיידות עורקים. זיקנה.

סין גם היא מדכאת חשיבה עצמאית ומונעת הגירה. היא מנסה לבסס את עצמה כמעצמה בהנחיה מלמעלה עם תקציבים והוראות. בתחילה היא הצליחה להתפתח לא רע, אך ככל שהיא התקדמה התהליך הזה הלך ונעצר. סין גילתה שריכוזיות יכולה ליצור פסי יצור, אך לא חדשנות. שפתיחות מערערת את מעמדו של המישטר. היא עצרה את הפתיחות בעשור האחרון ומאז הכל מקרטע, אפילו מספר האוכלוסין מצטמצם. היא מנסה לשמור על תדמית של שיגשוג על ידי שליטה במידע, אבל המידע זולג וחושף מדינה מדשדשת, שנעצרה לפני שהתבססה בצמרת.

מה עם הודו? מצד אחד יש לה את הגודל הנדרש, אך מצד שני מתנהלת באיטיות ושמרנות. כוח האדם שלה עצום וצעיר ובעל כישרונות רבים, אך עם מחסומים של מסורת, דת, קאסטות ורשימה ארוכה נוספת. מהגרים כמעט ואין בה. היא תצמח פשוט משום שהיא מפגרת מאחורי כל האחרים שתוארו עד כה, אבל לא נראה שיש לה את האנרגיות הדרושות כדי לעלות מעל האחרים.

 אין באופק כוח שיגבר על כולם. עידן הכוחות המתפרצים כנראה הסתיים. אנו הולכים לעבר מאזן מולטי פולארי, רב מוקדי. עולם הנשלט על ידי מספר מוקדי כוח המאזנים אלה את אלה. אולי זה דבר טוב.

טל רשף תרבויות ועסקים

טל רשף

טל רשף הוא מומחה להבנה עסקית, כלכלית ובינתרבותית של מדינות העולם, הוא מייעץ ומלווה חברות לפעילות מביאת תוצאות מול שווקים מתעוררים בסחר הגלובלי ומרצה בנושאי עסקים, כלכלה, תרבויות והיסטוריה.
054-4606270 * Tal@intelectual.co.il * https://intelectual.co.il

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פעילות כלכלית בעולם - שווקים גלובליים

עולם כלכלי חדש

מלחמת אוקראינה, מלחמת הסחר. אירועים דמטיים הולכים ומעצבים מחדש את כלכלת העולם. כיצד זה ישפיע על ארה"ב? על רוסיה? על סין? ישראל? יש צורך ללמוד

יצוא ישראלי

כל מה שרצית לדעת על מכסי מגן ולא העזת לשאול

הביטוי "הטלת מכסי מגן" (imposing tariffs) מככב בשיח על סחר בינלאומי מאז שנבחר טראמפ לכהונה השניה שלו. הרעיון הוא פשוט, לכאורה. ארה"ב סובלת מגרעון במאזן

משפחה אבא אמא ילד תינוק

משבר הילודה בעולם

מזה שנים שהילודה בעולם הולכת ויורדת. מדינות שבהן פעם נולדו 6 ילדים ויותר למשפחה, מביאות היום לעולם שניים ופחות בממוצע. המספר שמתנוסס בחלל האוויר הוא

הרצאה ניו יורק

מצבה של כלכלת ארצות הברית

סקירה של כלכלת ארה"ב 2024, החוזקות שלה, החולשות שלה, הגורמים להם ומבט קדימה לעבר הצפוי לה בהמשך